Σελίδες

Search Kosmo Ball World

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΠΩΣ Η ΑΕΚ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ

Αυτή η ΑΕΚ θα γίνει ποτέ σοβαρή;
Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί. Νοσεί επειδή δεν είναι ανταγωνιστικό. Και δεν είναι ανταγωνιστικό επειδή δεν υπάρχουν πολλές ισοδύναμες ομάδες υψηλού επιπέδου. Βέβαια, στην Ελλάδα συνήθως πρωταθλητής "στέφεται" ο "μονόφθαλμος", δηλαδή η ομάδα με την μέτρια παρουσία δεδομένου ότι όλες οι υπόλοιπες έχουν κακή παρουσία.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με την περίπτωση της ΑΕΚ. Από σήμερα και κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα θα ασχολούμαστε με καθεμία από τις ομάδες που ενδιαφέρονται να προάγουν το προϊόν του ποδοσφαίρου (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΡΗ και ίσως ΞΑΝΘΗ) και όχι με εκείνες που ενδιαφέρονται απλά να υπάρχουν.
Το συστατικά για την δημιουργία μιας σοβαρής άρα και μεγάλης ομάδας είναι τα ακόλουθα:
α) οι ποδοσφαιριστές,
β) η ομάδα των προπονητών,
γ) η διοίκηση,
δ) οι φίλαθλοι,
ε) το προπονητικό κέντρο,
στ) η έδρα,
ζ) οι ακαδημίες.

Ας δούμε τώρα τι απ'όλα αυτά έχει η ΑΕΚ:
α) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
Το καλοκαίρι 2010 έγιναν διάφορες κινήσεις της διοίκησης για την ενίσχυση της ομάδας. Βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση αυτή ήταν το μπάτζετ της ομάδας (διοικητικά) και οι προτάσεις του προπονητή (αθλητικά).
Η διοίκηση, κατόπιν των προτάσεων του προπονητή κου Μπάγεβιτς, μέτρησε τα χρήματα που μπορούσε να διαθέσει και αποφάσισε να μείνουν οι χρήσιμοι, να φύγουν οι λιγότερο χρήσιμοι και να αποκτηθούν ενδεκαδάτοι και άρα χρήσιμοι ποδοσφαιριστές. Έτσι, αποκτήθηκαν οι Πατσατζόγλου, Nasuti, Δέλλας, Dadomo, Αργυρίου (πρόλαβε η ΑΕΚ και τον "έκλεισε" από το Μάιο), Diop, Eder, Ιντζόγλου, Λυμπερόπουλος, ενώ επέστρεψε ο Burns. Στην πορεία ανέβηκαν ποδοσφαιριστές όπως Καλαμιώτης, Νικόλτσης, Abdurahmani.  Κατά την εκτίμηση του Kosmoball με αυτούς τους ποδοσφαιριστές δεν ενισχύεσαι και εξηγούμαστε:
Πατσατζόγλου: 31 ετών, αποκτήθηκε για αμυντικό χαφ αλλά έμεινε στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου "επιβάλλει" για την θέση αυτή γρήγορους, ταχυδυναμικούς, με ικανότητα στο μαρκάρισμα και στη σέντρα. Και ο Πατσατζόγλου δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως, είναι αργός, δεν έχει επιστροφές, "μαρκάρει με τα μάτια".
Nasuti: αποκτήθηκε επειδή έφυγε ο Μαϊστόροβιτς. Η ΑΕΚ "σώθηκε" από τον άτεχνο και αργό Σουηδό και την "πάτησε" με τον "λίγο" Nasuti που δεν έχει παραστάσεις, εμπειρίες σε ομάδες με υψηλούς στόχους.
Δέλλας: η ΑΕΚ έφερε τον 34χρονο Δέλλα για να στηριχθεί "ψυχολογικά" το υπόλοιπο ρόστερ. Παρ' όλα αυτά, ο Δέλλας είναι η μόνη μεταγραφή της ΑΕΚ που σέβεται τον εαυτό του, την ομάδα του. Και μπράβο του!
Dadomo: αυτός αποκτήθηκε για την ενδεκάδα της ΑΕΚ; Την διετία 2007-2009 είχε 53 συμμετοχές σε δύο ομάδες όπως Hammardy και Club Atletico Cerro!!! Τραυματίστηκε στην καλοκαιρινή προετοιμασία επειδή ήταν απροπόνητος για πολύ καιρό και ιδού τα αποτελέσματα!
Αργυρίου: ο 22χρονος αυτός αποκτήθηκε ως ταλαντούχος για να καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας της ΑΕΚ. Εμ βέβαια...ο κος Μπάγεβιτς προφανώς κάτι είχε δει σε αυτό τον ποδοσφαιριστή με τις 37 συμμετοχές για τον Πανθρακικό τα τελευταία 2 χρόνια και γι'αυτό εισηγήθηκε την απόκτησή του! Σημείωση: 22 χρονών ποδοσφαιριστής στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να "κρατάει" ομάδα μόνος του, να έχει, δηλαδή, αναπτύξει ποδοσφαιρική προσωπικότητα αρμόζουσα του μεγέθους ίσου με εκείνο της ομάδας για την οποία αγωνίζεται. Ο Αργυρίου, δεν είχε αναπτύξει ποτέ τέτοια προσωπικότητα στον Πανθρακικό. Με ποιο σκεπτικό ο κ. Μπάγεβιτς περίμενε να την αναπτύξει στην ΑΕΚ;
Diop: ο 32χρονος Σενεγαλέζος με γεμάτες χρονιές σε Φούλαμ και Πόρτσμουθ αποτελεί μία από τις πιο ηχηρές μεταγραφές της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Είναι απαραίτητος και από τον κ Χιμένεθ θα αξιοποιηθεί σωστά.
Eder: ο 23χρονος Βραζιλιάνος με 35 συμμετοχές την διετία 2008-2009 ήρθε γιατί ήταν γρήγορος και γιατί είχε σκοράρει εναντίον της ΑΕΚ στην Τρίπολη πέρσι. ΟΚ.
Ιντζόγλου: ο 23χρονος Έλληνας ποδοσφαιριστής με εμπειρίες στη Γ' Εθνική κατηγορία με τα χρώματα του κιτρινόμαυρου Βύζαντα Μεγάρων αποτέλεσε μια επένδυση της ομάδας για τα επόμενα χρόνια!!! Επένδυση σε ποδοσφαιριστή γίνεται μόνο σε ηλικίες των 16 και των 17. Όχι σε  23χρονους! Ερώτησή μας: ο Ιντζόγλου αυτή τη φιλοδοξία είχε; Να ανήκει στο ρόστερ της ομάδας; Δεν έχει φιλοδοξία να παίξει ποδόσφαιρο; Τίνος την θέση θα πάρει σε αυτή την ΑΕΚ; Του Καφέ, του Μάκου, του Γκέντζογλου ή του Diop; Ή του καινούριου που θα αποκτηθεί;
Λυμπερόπουλος: ο 35χρονος επιθετικός, δεν θα έλυνε το επιθετικό πρόβλημα της ΑΕΚ έχοντας σκοράρει 1 γκολ την περσινή σεζόν στη Γερμανία. Αποκτήθηκε περισσότερο για τους λόγους που αποκτήθηκε και ο Δέλλας.
Burns: ο Αυστραλός σε καλή ηλικία, γρήγορος, πολύ βελτιωμένος σε σχέση με πέρσι είναι καλή προσθήκη.
Συμπέρασμα: Δέλλας και Λυμπερόπουλος είναι οι παίκτες-παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους υπόλοιπους στην ΑΕΚ. Παρ'όλα αυτά, δεν είναι φυσιολογικό για μια ομάδα με υψηλούς στόχους (όπως λένε στην ΑΕΚ) να διακρίνονται πάντα και μόνο ένας 34χρονος και ένας 35χρονος!. Με μια μικρή εξαίρεση τον Diop και τον Burns, όλοι οι υπόλοιποι που προστέθηκαν στην ΑΕΚ φέτος το καλοκαίρι είναι λίγοι! Δεν χρειάζονται! 
Ας δούμε τώρα ολόκληρο το ρόστερ ανά γραμμή:

Τερματοφύλακες: Saja (31 ετών), Αραμπατζής (26 ετών), Μοσχονάς (20 ετών). Οι τερματοφύλακες πρέπει να αλλάξουν τρόπο εκγύμανσης! Ο Saja τελευταία δέχεται το εύκολο γκολ. Ο Αραμπατζής δείχνει πιο σταθερός. Τον προτιμούμε για βασικό. Καλό είναι να δούμε και το Μοσχονά σε αγωνιστική δράση. Δεν είναι ανάγκη να φτάσει κι αυτός τα 26 του για να παίξει βασικός.

Πλάγιοι αμυντικοί: Πατσατζόγλου, Γιάχιτς, Καράμπελας, Γεωργέας, Dadomo, Araujo, Αργυρίου.
Κεντρικοί αμυντικοί: Μανωλάς, Nasuti, Δέλλας, Καλαμιώτης.
Από όλους τους παραπάνω οι μόνοι που μπορούν να σταθούν στην ΑΕΚ ( των υψηλών στόχων) είναι οι Μανωλάς, Δέλλας και θέλουμε να δούμε και τον Καλαμιώτη. Όλοι οι άλλοι, οι ακριβοπληρωμένοι, δεν κάνουν για την ΑΕΚ ( με τους υψηλούς στόχους).

Πλάγιοι μέσοι: Leonardo, Λαγός, Eder.
Κεντρικοί μέσοι: Καφές, Diop, Γκέντζογλου, Guerreiro, Μάκος, Ιντζόγλου.
Από όλους τους παραπάνω οι μόνοι που μπορούν να σταθούν στην ΑΕΚ ( των υψηλών στόχων) είναι οι Diop, Γκέντζογλου. Οι Καφές και Μάκος κρίνονται χρήσιμοι.

Πλάγιοι επιθετικοί: Burns, Scocco, Abdurahmani, Νικόλτσης, Φροξυλιάς.
Επιθετικοί περιοχής-άξονα: Djebbour, Blanco, Λυμπερόπουλος
Όλοι τους είναι πολύτιμοι. Αρκεί να βρίσκονται μεταξύ τους. Αρκεί να πιεστεί ο Scocco και να μπει στη θέση του ο Blanco.
Συμπερασματικά, κατά την εκτίμηση του Kosmoball, η ΑΕΚ των υψηλών στόχων, έχει ανάγκη από 4 πλάγιους αμυντικούς, από 2 κεντρικούς αμυντικούς, από 4 πλάγιους μέσους, και από ένα 10άρι και όλοι τους με εμπειρίες, όρεξη για ποδόσφαιρο και παραστάσεις από πρωταθλήματα ανώτερα του Ελληνικού.

β) ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Η ομάδα των προπονητών είναι ιδανική κατά την εκτίμηση του Kosmoball. Ο προπονητής ξέρει τι σημαίνει να προπονείς μεγάλη ομάδα και πρέπει να βοηθηθεί. Δεν πρέπει να κριθεί για ένα ρόστερ που δεν επέλεξε ο ίδιος. Ένα ρόστερ με βασικούς άνω των 30, αργούς, τεμπέληδες που αν δεν έπαιζαν στην ΑΕΚ θα ήταν άνεργοι.

γ) Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι κκ. Παπάς και Νοτιάς έχοντας εξουσιοδοτήσει τον κ. Αδαμίδη ως πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, κατά την εκτίμηση του Kosmoball, έπραξαν σωστά. Ο κ. Αδαμίδης κατάφερε πολλά: τελειοποίηση προπονητικού, έναρξη συνεργασίας με σημαντικό προπονητή, σχεδόν ολοκλήρωση εργασιών για το κτίσιμο του γηπέδου της ΑΕΚ, σεβασμό στους ποδοσφαιριστές-ιστορία της ΑΕΚ. Όσον αφορά το ρόστερ, απέκτησε ό,τι του ζήτησε ο κ. Μπάγεβιτς, ο πλέον αρμόδιος ο οποίος, όπως ήταν φυσικό, κρίθηκε από τις επιλογές του. Τώρα καλείται να πράξει τα πιο δύσκολα: α) να παραδώσει ένα γήπεδο-έδρα στους φιλάθλους και τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, β) να επανδρώσει το ρόστερ με ποδοσφαιριστές όπως τους θέλει ο προπονητής, και γ) να σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή Ελλάδας.

δ) ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ
Από τους πιο βασανισμένους (ελλείψει έδρας και τίτλων), υπομονετικούς και αδικημένους φιλάθλους της χώρας. Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ είναι αυτοί που κρατούν την ομάδα όρθια. Ομάδες (χωρίς τέτοιους φιλάθλους) που έχουν περάσει οικονομικά και διοικητικά δεινά έχουν καταστραφεί (βλέπε: Εθνικός Πειραιώς, Απόλλων Αθηνών).

ε) ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η ΑΕΚ απέκτησε το δικό της προπονητικό κέντρο το 2010 χάρη στον κ. Νοτιά που το χρηματοδότησε. Ίσως αυτό να αποτελεί μια νέα αρχή για την ανάκαμψη της ομάδας και την έλευση σημαντικών ποδοσφαιριστών (οι οποίοι προτού υπογράψουν, συνήθως ενδιαφέρονται για το προπονητικό κέντρο, για το προπονητικό τημ, το ιατρικό τημ).

στ) Η ΕΔΡΑ
Ο κ. Αδαμίδης μας έχει πείσει ότι θα παραδώσει στην ΑΕΚ (κόσμο, ρόστερ) το νέο-σύγχρονο γήπεδο-έδρα. Δε νοείται να έχεις υψηλούς στόχους χωρίς να έχεις γήπεδο. Δε γίνεται τα έσοδά σου να καλύπτουν με το ζόρι το ενοίκιο που πληρώνεις!

ζ) ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
Κατά την εκτίμηση Kosmoball, οι ακαδημίες για μια ΑΕΚ υψηλών στόχων, πρέπει να επανδρωθούν με προπονητές ξένους και με τεράστια εμπειρία στους κάτω των 15, κάτω των 16 και κάτω των 17 και στους νέους. Να δουλευτούν ταλέντα ηλικίας 16-17 ετών ανάλογα και να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα. Αυτοί θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους συνομίληκούς τους. Πρέπει να αντικατασταθούν όλοι οι προπονητές και δήθεν τεχνικοί διευθυντές των ακαδημιών της ΑΕΚ δεδομένου ότι οι κύριοι αυτοί δεν έχουν να επιδείξουν κανένα επίτευγμα στην μέχρι τώρα πορεία τους. Ο κ. Κόλα πού έμαθε ποδόσφαιρο; Πόσους ποδοσφαιριστές ανέδειξε στην ΑΕΚ μέχρι σήμερα; Μπορεί να έχει ένα βαρύ βιογραφικό (με διπλώματα από ΗΠΑ, εκεί όπου ακόμη τώρα μαθαίνουν ποδόσφαιρο). Αλλά από παραστάσεις ποδοσφαιρικές τι γίνεται; Πού τις απέκτησε; Στον Απόλλωνα Αθηνών, στην Καλλιθέα, στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟ (όπου είχε κάποιες συμμετοχές στο Ελληνικό πρωτάθλημα);

Από όλα αυτά τα συστατικά η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει προπονητές, διοίκηση, φιλάθλους, προπονητικό κέντρο. Δεν διαθέτει γήπεδο-έδρα. Έχει ελλείψεις στο ρόστερ ενώ γίνεται μέτρια δουλειά στις ακαδημίες. Βέβαια, το ρόστερ και η δουλειά στις ακαδημίες είναι αυτά τα συστατικά που κρατούν μια ομάδα όρθια και την καθιστούν σημαντική και επιβλητική. Γι'αυτό, άμεσα η ΑΕΚ χρειάζεται 11 ενδεκαδάτους ποδοσφαιριστές και αλλαγή προσώπων και στόχων στις ακαδημίες αν θέλει να λέει ότι "έχει υψηλούς στόχους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: