Σελίδες

Search Kosmo Ball World

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΣΤΗΝ "ΜΕΤΑ ΝΤΕΜΗ" ΕΠΟΧΗ!

Μα καλά, αυτοί δεν πήραν το πρωτάθλημα 2009-2010; Τι συνέβει φέτος;
Χθες ασχοληθήκαμε με την ΑΕΚ. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Παναθηναϊκό. Ή τέλος πάντων με αυτό που πάει να μείνει από τον Παναθηναϊκό. Αυτή η εισαγωγή σε συνδυασμό με τον τίτλο ίσως να μπερδεύουν κάπως τον φίλαθλο. Ο Ντέμης δεν είχε ποτέ σχέση με τον Παναθηναϊκό. Σημειολογικά , εννοούμε ότι Ντέμης= Πολυμετοχικότητα, ρόλος Ντέμη- ρόλος Πατέρα.
Χθες τονίσαμε ότι τα συστατικά για τη δημιουργία μιας μεγάλης και σοβαρής ομάδας είναι τα ακόλουθα:
α) οι ποδοσφαιριστές,
β) η ομάδα των προπονητών,
γ) η διοίκηση,
δ) οι φίλαθλοι,
ε) το προπονητικό κέντρο,
στ) η έδρα,
ζ) οι ακαδημίες. 

Ας δούμε τι απ' όλα αυτά έχει ο Παναθηναϊκός:

α) ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
Το καλοκαίρι 2010 ο Νίκος Νιόμπλιας, κατασταλαγμένος στην αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας που ήθελε να παρουσιάσει μέσα στο γήπεδο, έκανε διάφορες εισηγήσεις σχετικά με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας. Με βάση αυτή τη φιλοσοφία αποκτήθηκαν οι Φερνάντες (τερματοφύλακας, 27), Ιωαννίδης (αμυντικός, 22), Μπουμσόνγκ(αμυντικός, 31), Γκοβού (μέσος, 31), Πλεσί (μέσος, 22), Γκαρσία (μέσος, 32). Με μερικά άσχημα αποτελέσματα, ο κ. Νιόμπλιας αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Πάει λοιπόν όλη αυτή η αγωνιστική φιλοσοφία! Φανταζόμαστε ότι ο αντικαταστάτης του κου Νιόμπλια δεν θα είχε την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία για τον Παναθηναϊκό. Τέλος πάντων. Για τα διοικητικά λάθη "άσχετων" ποδοσφαιρικά παραγόντων θα μιλήσουμε πιο κάτω.
Και επανερχόμαστε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ας δούμε ανά γραμμή τι ποδοσφαιριστές έχει ο Παναθηναϊκός:

Τερματοφύλακες: Τζόρβας (28), Καρνέζης (25), Φερνάντες(27). Κατά την εκτίμηση του Kosmoball, υπάρχει μετριότητα εδώ. Ο Τζόρβας δεν έχει πραγματοποιήσει καμιά σπουδαία εμφάνιση φέτος και εδώ που τα λέμε, δε μας θύμισε ποτέ κάτι από Σαργκάνη. Αν ο Καρνέζης και ο Φερνάντες είναι οι αλλαγές -που σχεδόν ποτέ δεν παίζουν- του Τζόρβα, τότε ναι. Υπάρχει πρόβλημα!

Πλάγιοι αμυντικοί: Σεϊταρίδης (29), Ιωαννίδης (22), Μαρίνος (23), Βύντρα (29), Σπυρόπουλος(27)
Κεντρικοί αμυντικοί: Σαριέγκι(31), Μπουμσόνγκ(31), Καντέ(31)
 Ο Σεϊταρίδης ήρθε εδώ για να κάθεται και να "τα κονομάει". Ειλικρινά, πιο τεμπέλη αθλητή δεν έχουμε ξαναδεί. Και καλά εμείς. Αυτοί που τον πληρώνουν, δεν το βλέπουν; Εκτός κι αν τους πληρώνει ο Σεϊταρίδης γιατί αλλιώς θα ήταν άνεργος. Ιωαννίδης και Μαρίνος: είναι πράγματι τέτοιας ποιότητας ποδοσφαιριστές ώστε να πίστευε ο Νιόμπλιας (τότε) ότι θα κρατούσαν τα πλάγια του Παναθηναϊκού απέναντι σε ομάδες ποιότητας Champions League; Αυτοί οι παίκτες πρέπει πρώτα να σχηματίσουν προσωπικότητα μεγάλου ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα και μετά να παίξουν στο Champions League. Δηλαδή, ο κ. Νιόμπλιας πίστευε το καλοκαίρι ότι οι Ιωαννίδης και Μαρίνος θα μπορούσαν να πάρουν τον Παναθηναϊκό στις πλάτες τους; Όσο για τους Βύντρα, Σπυρόπουλο, τα παιδιά προσπαθούν. Είναι καλοί πλάγιοι οπισθοφύλακες, "άδειοι" όμως μπροστά τους στα χαφ. Ένας αμυντικός όταν έχει βοήθειες μπορεί να δείξει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Στην αντίθετη περίπτωση, δε μπορούν να βοηθήσουν δημιουργικά, κουράζονται με τα μπρος-πίσω, και αν έχουν κάνει κακή προετοιμασία, χάνουν από ταχυδύναμη. Ε, κύριε Νιόμπλια; Τα σέντερ μπακ τα είχες υπολογίσει να είναι και οι τρεις 31 ετών ή "έκατσε"; Γιατί εκτός από την ηλικία έχουν και άλλα δύο κοινά: είναι αργοί και δεν ξέρουν να μαρκάρουν.

Πλάγιοι μέσοι-επιθετικοί: Γκοβού, Λέτο, Γκαρσία, Χριστοδουλόπουλος, Δημούτσος, Μαυρίας.
Κεντρικοί μέσοι: Νίνης, Σίλβα, Πλεσί, Σιμάο, Καραγκούνης, Κατσουράνης
Ο νηφάλιος Γκοβού είναι χρήσιμος σε κάθε ομάδα. Το σφάλμα των ανθρώπων του Παναθηναϊκού είναι ότι δεν το έπεισαν για την σοβαρότητά τους. Συνεπώς, ο συμπαθής Γκοβού ένιωσε απουσία, σνομπισμό (διαχρονικό χαρακτηριστικό σύνδρομο των διοικήσεων του Παναθηναϊκού) και "το' ριξε έξω". Ο Λέτο δεν είναι αυτός που ήταν πέρσι, ο μπουκαδόρος με το δυνατό αριστερό και την κοφτή ντρίπλα. Όταν αμύνεται η ομάδα του, φαίνεται να περιμένει τη μπάλα, Δεν κάνει κίνηση, δεν έχει επιστροφές. Ο Γκαρσία καλός. Αν μη τι άλλο! Ποδοσφαιριστής με εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο. Ο Χριστοδουλόπουλος ανέκαθεν ήθελε μια μπάλα μόνος του. Δεν ήταν ποτέ ομαδικός και δεν θα γίνει. Και αυτό ο Ζαγοράκης το ήξερε όταν τον έδινε στον Παναθηναϊκό. Δημούτσος, Μαυρίας: Ο Δημούτσος δεν πήγε κάποτε στην ΑΕΚ γιατί στον ΠαναθηναΙκό του έταξαν ότι θα έπαιζε βασικός. Σε αυτή την περίπτωση τυχερή η ΑΕΚ. Τι έχει επιδείξει αυτό το παιδί; Γιατί δεν τον αφήνουν να πάει σε κάποια ομάδα να παίξει ποδόσφαιρο και να βγάλει χρήματα από μεταγραφές; Για τον Μαυρία έχουμε να πούμε ότι είναι αργός (παρ'όλο που ο κ. Νιόμπλιας τον έβαλε εναντίον της ΑΕΚ για να δώσει ταχύτητα στα πλάγια), αδύναμος και θέλει πολλή δουλειά ακόμη. Αλήθεια, πώς αυτό το παιδί έχει προτιμηθεί  από κάποια άλλα στον Παναθηναϊκό; Δηλαδή, οι υπόλοιποι νέοι του Παναθηναϊκού είναι χειρότεροι από τον Μαυρία; Οι Σίλβα, Πλεσί, Σιμάο, Κατσουράνης παίζουν στην ίδια θέση. Μόνο που ο Σίλβα είναι μεγάλος ποδοσφαιριστής (σε ποδοσφαιρικό μέγεθος και ηλικία), με τεράστια πείρα σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Πλεσί δεν έπειθε στην Αγγλία, ο Σιμάο ανασταλτικά είναι πολύ καλός αλλά δημιουργικά δεν υφίσταται και ο Κατσουράνης είναι τεμπέλης και έχει σπάνια θετική αγωνιστική παρουσία.  Ο Καραγκούνης έχει "ξενερώσει" με αυτά που γίνονται στην ομάδα σε όλους τους τομείς. Εκτιμούμε ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που θα κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του. Κρίμα για τον Γιώργο. Μεγάλη ποδοσφαιρική παρουσία, έστω και με τις "βουτιές" του. Ο Νίνης, μια χάνεται μεταξύ Αγγλίας και Ισπανίας, μια βρίσκεται εναντίον ομάδων χαμηλής δυναμικότητας. Είναι μικρός και στη μετά Μουνιόθ εποχή, χάθηκε! Χάθηκε γιατί δεν υπήρξε η ποδοσφαιρική παιδεία των ανθρώπων του Παναθηναϊκού για να τον βοηθήσουν να ανέβει τότε. Είχαν ένα ακριβό προϊόν το οποίο τους έμεινε στο ράφι και έχασε την αξία του.

Κεντρικοί επιθετικοί: Σισέ, Πετρόπουλος
Αλήθεια, σκέφτηκε ποτέ κανείς να έπαιζε με 4-4-2 και τους δύο αυτούς επιθετικούς μαζί μπροστά; Εξαιρετικοί και οι δύο. Δεν τροφοδοτούνται γιατί έχουν πίσω τους παίκτες-πρόβλημα.

Συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται σοβαρούς ποδοσφαιριστές. Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί, οι Δημούτσος, Σιμάο καλό είναι να φύγουν. Ειδικά ο Κατσουράνης που έχει βαρύ συμβόλαιο! Οι Καρνέζης, Ιωαννίδης, Μαρίνος, Μαυρίας, Χριστοδουλόπουλος να δοθούν δανεικοί για να αποκτήσουν αγωνιστική προσωπικότητα. Να αποκτηθεί πρώτος τερματοφύλακας γιατί ο Τζόρβας δεν έκανε ποτέ για πρώτος. Το γεγονός ότι ήταν βασικός στην Εθνική δε λέει τίποτα. Αυτόν "δώσανε" στον Ότο, αυτόν έβαλε ο Γερμανός συνταξιούχος. Καραγκούνης και Σίλβα ας πάνε στην άκρη. Μεγάλωσαν. Το σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θέλει γρήγορους και δυνατούς ποδοσφαιριστές. Τι μένει λοιπόν; Τζόρβας, Φερνάντες, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Γκοβού, Λέτο, Γκαρσία, Πλεσί, Σισέ, Πετρόπουλος. Δηλαδή, ο Παναθηναϊκός, κατά την εκτίμηση του Kosmoball χρειάζεται καμιά 15αριά παίκτες ταλαντούχους.  Αλήθεια, ο Τζιόλης γιατί δεν έκανε για τον Παναθηναϊκό;

β) Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Ο Πορτογάλος Φερέιρα και οι τρεις βοηθοί του, διαφορετικής ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας από εκείνη του κ. Νιόμπλια θέλουν μια ομάδα γρήγορη (με ποιους όμως;) και δεν πρέπει να κριθούν για ένα ρόστερ που δεν επέλεξαν οι ίδιοι. Κατά την εκτίμησή μας, κακώς έφυγε ο κ. Νιόμπλιας. Τι περισσότερο θα κάνει τώρα ο κ. Φερέιρα; Η δουλειά του θα φανεί του χρόνου. Τώρα όμως ο Παναθηναϊκός μαζί με την ΑΕΚ παραδίδουν το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό από τον Ιανουάριο.


γ) Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δεν ήταν αποτελεσματική στην περίπτωση του γηπέδου. Δεν έπραξε σωστά με την απομάκρυνση του κ. Νιόμπλια (ξέχασε την περσινή πορεία στην Ευρώπη,π.χ. τις νίκες με τη Ρόμα). Έστω. Αλλάζουμε τον κ. Νιόμπλια. Για να αλλάξουμε ένα προπονητή στην αρχή της σεζόν, θα πρέπει να γνωρίζουμε την αγωνιστική του φιλοσοφία ώστε ο νέος προπονητής να αξιοποιήσει ανάλογα το υπάρχον έμψυχο υλικό.  Η διοίκηση δεν έβαλε χρήματα για να κάνει τον νταμπλούχο τεράστιο. Άρα, ποια διοίκηση; Ο Παναθηναϊκός θυμίζει την ΑΕΚ στην "μετά Ντέμη" εποχή.  Εικόνες διάλυσης και εδώ. Μέχρι και τον κ. Κωνσταντόπουλο όρισαν κάποτε για πρόεδρο! Κατά την εκτίμηση του Kosmoball,  ο απερχόμενος κ. Βγενόπουλος δεν φάνηκε να χάνει κάτι από την συμμετοχή του στα του Παναθηναϊκού. Απεναντίας, πήρε την Ολυμπιακή κοψοχρονιά, και έκανε τόσες επιχειρηματικές συμφωνίες. Ο κ. Βαρδινογιάννης δε στάθηκε ποτέ στο ύψος των περιστάσεων. Αλήθεια, αν δεν ήταν επαγγελματίας πλούσιος, τι θα έκανε στη ζωή του; Οι κκ. Γιαννακόπουλοι φθάνουν μέχρι εκεί που τους παίρνει, μέχρι το άθλημα της καλαθοσφαίρησης. Χαμηλά οικονομικά μεγέθη σε σχέση με εκείνα του ποδοσφαίρου, λιγότερο κέρδος. Άσε που από τις πρώτες μέρες της εμπλοκής τους με τα κοινά της ΠΑΕ σκέφτονταν πώς θα "αντιμετωπίσουν" τον κ Κόκκαλη. Το δήλωσαν άλλωστε και στην τηλεόραση. Με άλλα λόγια, στον Παναθηναϊκό έχουμε επιχειρηματίες που έκαναν μεγάλα πράγματα στις πλάτες μιας λαοφιλούς ομάδας. Εμείς απλά προτείνουμε να αφήσουν για λίγο τη θέση τους, να ξεχάσουν αυτά που έχουν κερδίσει στη ζωή τους και ας κάτσουν απέναντι, παρέα με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Να βιώσουν τις ίδιες αγωνίες, την ίδια οργή, να αισθανθούν και αυτοί για λίγο κορόιδα!

δ) ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ
Οι μόνοι φίλαθλοι στην Ελλάδα που μπορούν να γεμίσουν το ΟΑΚΑ σε αγώνα με μικρομεσαία Ελληνική ομάδα. Θέλουν και αυτοί ένα γήπεδο, αυτό που οι μεγάλοι επιχειρηματίες τους έταξαν και μόλις συνάντησαν τις δυσκολίες έγιναν "Λούηδες". Τώρα φαίνεται να αρχίζουν τα δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Αυτά που είχε πάθει ο Ολυμπιακός κάποτε και τα ξεπέρασε γρήγορα, αυτά που "σέρνει" ακόμη στην πλάτη της η ΑΕΚ. Οι φίλαθλοι χρειάζονται υπομονή και ψυχραιμία. ΟΚ, φαίνεται ότι χάνεται μια χρονιά. Δε χρειάζεται να χαθεί και η ιστορία του Παναθηναϊκού.

ε) ΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Δεν έχουμε να πούμε τίποτα γι'αυτό. Οι εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στην Παιανία είναι από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα στην Ελλάδα.

στ) Η ΕΔΡΑ
Το Απόστολος Νικολαϊδης είναι η μόνη έδρα που έχει ο Παναθηναϊκός. Αφού δεν προχωράει η ιδέα και ο σχεδιασμός για τον Βοτανικό, ας αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το ΟΑΚΑ. Συμφέρει τους πάντες, και το κράτος και τους απερχόμενους επιχειρηματίες. να το αγοράσουν, να το διαμορφώσουν ανάλογα και να το κάνουν έδρα 90000 θεατών με ατέλειωτους χώρους προς εκμετάλλευση εξωτερικά του γηπέδου.

ζ) ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ
Ποιες ακαδημίες; Αυτές που βγάζουν τον γρήγορο (κατά τον συμπαθή κ. Νιόμπλια) Μαυρία; Αυτές που έχουν προσπαθήσει να "φάνε" συνειδητά ποδοσφαιριστές όπως π.χ. ο Λαγουτάρης που τώρα αγωνίζεται στην Cadiz FC και κάποτε ο "αυτόφωτος φωστήρας" κ. Κόβης του είχε πει ότι "κάνει" μόνο για τον Ποσειδώνα Γλυφάδας; Προφανώς ο κ. Κόβης πληρωνόταν από τα κορόιδα του Παναθηναϊκού για να επανδρώσει τον Ποσειδώνα Γλυφάδας!  Και ποιοι είναι οι κύριοι που βγάζουν τα νέα ταλέντα του Παναθηναϊκού; Αλήθεια, είναι εκεί ακόμη ο κ. Ταράσης με τις άπειρες γνώσεις; Ο "γκουρού" του σύγχρονου ποδοσφαίρου; Τέτοιοι "φωστήρες-ειδήμονες", πόσους ποδοσφαιριστές έχουν παραδώσει στην πρώτη ομάδα τα τελευταία 5 χρόνια; Και που πήγαν όλα τα υπόλοιπα παιδιά; Άραγε αν η UEFA δεν ανάγκαζε τις ομάδες να έχουν ακαδημίες, ο Παναθηναϊκός θα είχε ακαδημία ποδοσφαίρου; Ή θα έφερνε "Μπουμπλήδες";


Συμπερασματικά: Ο Παναθηναϊκός έχει προπονητικό κέντρο, ομάδα προπονητών και φιλάθλους αλλά δεν έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές για υψηλούς στόχους, δεν έχει γήπεδο-έδρα, δεν έχει ακαδημίες, άρα δεν έχει μέλλον, και τώρα πια, δεν έχει διοίκηση. Κατά την εκτίμηση του Kosmoball, αν οι κκ "πολυμετοχικοί" δεν σταματήσουν να κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, θα βάλουν τον Παναθηναϊκό σε μεγάλες περιπέτειες οι οποίες, με την σημερινή οικονομική κρίση, μάλλον θα διαρκέσουν πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: